Reeks artikelen over glas

Alles over glas en beglazing

Ondertussen zijn wij al zeker 5 jaar ervaren in glasadvies en glaszetten. Dat de vele mogelijkheden van vlakglas de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid zijn, maakt dat wij graag wat meer informatie delen over glas, beglazing en glasisolatie. Daarom stellen we aantal artikelen beschikbaar waarin de unieke eigenschappen van glas vanuit allerlei invalshoeken belicht worden. Zo schrijven we over alle typen glas, veiligheid, thermische breuk, zon- en geluidswerend maar ook over ventilatie, subsidie en verzekeringen.

BvK is wegwijs in alle typen glas en beglazing

Glas? Beglazing? Wat is wat?

Glas is een essentieel element in onze leefomgeving, en het is van groot belang om de juiste glassoort te kiezen voor verschillende toepassingen. Als experts op het gebied van glas en beglazing delen wij graag onze kennis over diverse glassoorten, variërend van enkel glas tot hoog rendement, vacuüm glas. Want waar moet je beginnen bij de keuze voor het juiste type glas? Er zijn er momenteel zo veel en wat is nu wat en voor welke toepassing? Hieronder staan ze allemaal opgesomd en toegelicht.

Enkel glas: Simpel en effectief

Enkel glas is de meest basale vorm van glas. Het bestaat uit één enkele laag glas en wordt vaak gebruikt in eenvoudige constructies. Hoewel het niet zo isolerend is als andere glassoorten, biedt enkel glas toch transparantie en lichtinval.

Dubbel glas: Isolatie in tweevoud

Dubbel glas, ook wel vroeger bekend als thermopane glas, bestaat uit twee glas platen met lucht ertussen. Dit zorgt voor betere thermische isolatie, waardoor het energieverbruik wordt verminderd en geluidshinder wordt gereduceerd.

HR-glas: Hoog rendement voor efficiëntie

HR-glas gaat nog een stap verder in isolatie door een dunne metaal laag op het glas aan te brengen. Deze laag weerkaatst warmte naar binnen, waardoor de warmte in huis behouden blijft. In de praktijk wordt HR glas nagenoeg niet meer toegepast. De kosten zijn namelijk bijna gelijk aan HR++ glas en nieuwbouwwoningen moeten hier minimaal mee zijn uitgerust.

HR++ glas: Hoger rendement voor nóg meer efficiëntie

HR++ glas gaat wéér een stap verder dan HR-glas door het isolatieglas ook nog eens te vullen met een edelgas. Dit edelgas zorgt voor convectie tussen de twee glasplaten, waardoor het temperatuurverschil van buiten minder door kan dringen naar binnen. Dit type glas draagt bij aan energiebesparing en een comfortabeler binnenklimaat.

Triple glas: Isolerend op en top

Het wordt ook wel driedubbel glas genoemd, bestaat uit drie lagen glas met twee luchtdichte ruimtes ertussen, gevuld met een edelgas. Dit type glas is ontworpen om een nog betere thermische isolatie te bieden dan HR++ glas, waardoor het energieverlies in een gebouw wordt verminderd. De voordelen van triple glas zijn onder andere een hogere energie-efficiëntie en een verhoogd comfortniveau in huis.

Vacuüm glas: Effectief isoleren

Het wordt ook wel vacuümgeïsoleerd glas genoemd, bestaat uit twee glaspanelen die hermetisch zijn afgesloten met een vacuümruimte ertussen. Deze vacuümruimte minimaliseert warmtegeleiding en convectie, waardoor vacuümglas zeer effectief isoleert. De voordelen van vacuümglas zijn onder andere een uitstekende thermische isolatie, slanker ontwerp vergeleken met traditioneel isolatieglas, en het vermogen om energieverlies in gebouwen aanzienlijk te verminderen. Dit type glas ziet er heel anders uit dan normaal glas, maar wordt voornamelijk in gebouwen toegepast waar geen ruimte is voor HR++ glas.

"Bert van Kruistum uw partner in glaszetten, glas reparatie, glas zetten en glas isolatie"

Monumenten glas: Dé oplossing bij monumenten

Het wordt ook historisch of antiek glas genoemd en wordt gebruikt bij het restaureren van historische gebouwen om de authentieke uitstraling te behouden. Het wordt vaak vervaardigd volgens oude productiemethoden en heeft karakteristieke kenmerken zoals lichte onregelmatigheden en luchtbelletjes. De voordelen van monumentenglas liggen in het behoud van het historische uiterlijk van ramen en gevels, terwijl het nog steeds voldoet aan moderne eisen op het gebied van duurzaamheid en isolatie.

Gelaagd glas: Veiligheid voorop

Gelaagd glas bestaat uit meerdere lagen glas die met een speciale folie zijn verbonden. Bij breuk blijven de stukjes aan de folie plakken, waardoor het risico van lichamelijk letsel wordt beperkt. Dit glas is verplicht om toe te passen in specifieke situaties voor in een woning of gebouw.

Zonwerend glas: Stijlvol en getint

Zonwerend glas wordt behandeld met een speciale coating die zonwarmte weerkaatst. Dit type glas is niet alleen stijlvol, maar helpt ook bij het reguleren van de temperatuur en het verminderen van de schittering van de zon. De tint zorgt in alle gevallen voor minder licht in huis dan normaal HR++ glas.

"Bert van Kruistum uw partner in glaszetten, glas reparatie, glas zetten en glas isolatie"

Hoe nu verder?

Het kiezen van het juiste type glas is cruciaal voor het creëren van een comfortabele en energie-efficiënte leefomgeving. Bij Bert van Kruistum staan we klaar om onze expertise in te zetten om u te adviseren en hoogwaardige glasoplossingen te bieden voor elke situatie.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies op maat. Wij zijn uw betrouwbare partner in glas en beglazing!

MAAK EEN AFSPRAAK

Meer weten over glas zetten in Veenendaal of glasherstel in Veenendaal? Neem dan contact op met onze glaszetter.

Bel 0318 51 56 69

of laat ons contact met u opnemen

VUL HET CONTACTFORMULIER IN

 

Nieuws
Gerelateerde artikelen
 • BvK informeert over zonwerende beglazing
  Nieuws
  22 februari 2024
  Alles over glas
  Deze keer: zonwerende beglazing
 • BvK upgrade studentenhuisvesting van woningcorporatie Idealis in Wageningen
  Verhalen
  14 februari 2024
  Weer inspirerende ruimtes
  Zodat het voelt als thuiskomen
 • BvK neemt deel aan een shoot voor Het ANP om veilig glaszetten in beeld te brengen.
  Nieuws
  9 februari 2024
  Beeldmateriaal voor Het ANP
  Het vak glaszetten in beeld gebracht