Condensvorming op ruiten

Dit is de tijd van het jaar waarin het vaker voorkomt en dan voornamelijk in de ochtend; condensvorming op de ruiten. Vocht aan de buitenkant van de ramen komt voor bij beglazing met een hoge isolatiewaarde. Hoe dit komt? Lees er hier alles over!

BvK hoe hoger isolatiewaarde -> condensvorming buitenzijde

Condensvorming aan de buitenzijde

Dit komt voor wanneer de buitentemperatuur 's morgens een stukje lager is, terwijl de luchtvochtigheid dan relatief hoog is. Vooral bij isolerende beglazing met een goede warmte-isolatie is het warmteverlies binnen door het glas beperkt en blijft de buitenruit relatief koud. Hierdoor ontstaat de condensvorming op de buitenruit.

Dus hoe beter de warmte-isolatie van de beglazing, hoe eerder dit voorkomt. Condens is dus geen productiefout maar juist het gevolg van een zeer hoge isolatiewaarde. Het bewijs dat de isolatie zijn werk doet!

Daarbij komt ook nog eens dat het huidige geharde vacuüm isolatieglas vele malen beter isoleert dan traditioneel dubbel glas, HR++ glas en zelfs dan triple glas. Hierdoor zal dan ook juist eerder bij vacuümglas condensatie optreden aan de buitenzijde van de ruit. 

Condens aan de binnenzijde?

Beslaan uw ruiten aan de binnenzijde? Dan komt dit waarschijnlijk door een hoge luchtvochtigheid binnen (veelal in de badkamer of keuken) gecombineerd met een lagere buitentemperatuur. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen door beter te ventileren.

Hoe hoger de isolatiewaarde van uw glas, des te kleiner de kans op condensvorming aan de binnenzijde. In het vacuüm houdt het isolatieglas namelijk de lucht vast. Dit zorgt voor optimale isolatie en daarmee realiseert u een enorme energiebesparing.

Woongenot, lagere energiekosten én subsidie

Klinkt super, niet? Bent u klaar om te investeren in uw woongenot en uw energierekening te verlagen? We komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken en helpen u op weg met de mogelijke subsidiering. Daarnaast kunt u het plaatsen van isolatieglas momenteel combineren met schilderwerk met de winterschilderkorting. Deze loopt nog tot en met eind maart!


> neem contact op


Ps. Ontstaat er condens tussen de ruiten? Neemt dan direct contact met ons op, want dan is uw ruit waarschijnlijk lek.

Nieuws
Gerelateerde artikelen
 • BvK informeert over zonwerende beglazing
  Nieuws
  22 februari 2024
  Alles over glas
  Deze keer: zonwerende beglazing
 • BvK upgrade studentenhuisvesting van woningcorporatie Idealis in Wageningen
  Verhalen
  14 februari 2024
  Weer inspirerende ruimtes
  Zodat het voelt als thuiskomen
 • BvK neemt deel aan een shoot voor Het ANP om veilig glaszetten in beeld te brengen.
  Nieuws
  9 februari 2024
  Beeldmateriaal voor Het ANP
  Het vak glaszetten in beeld gebracht